E-maily z pekla – Jim Forest

23. 8. 2007 14:27
Rubrika: Oddechovka
Jim Forest, americký novinář a spisovatel, navazuje ve své knize na způsob psaní C. S. Lewise - Rady zkušeného ďábla a jednoduchou, vtipnou formou nabízí vhled do našeho duchovního života. Tentokráte se setkáváme s Tasemníkem (již zkušených ďáblem), který píše svému mladšímu kolegovi Umaštěnkovi. Celá kniha je psána moderním způsobem (nepíšou se dopisy, ale e-maily) a je oblečena do nového kabátu (snaha o zachycení pokušení dnešní doby), ač Lewisovo dílo (co do literární kvality) nepřekoná. Tasemník ve svých radách rozebírá témata hudby, mediálních závislostí, modlitby, církve, ikon či rodičovství.

Ukázka z knihy:

Můj nejdražší Umaštěnku!

Zmiňuješ se – v poznámce na okraj, jak to u tebe bývá -, že tvůj klient zas vklouzl do kostela. Netvrď mi, že se jen chtěl schovat přes oběd před deštěm. Prostě tvůj klient, právě teď velmi ustaraný muž, stále více podléhá pokušení modlit se. Dokonce jsi přiznal, že zapálil před ikonou svíčku a poklekl.

Můžeš se utěšovat rozumnou domněnkou, že jde nejspíš jen o příležitostnou modlitbu. Mnoho lidí se občas modlí, ale nikdy nepokročí ani o centimetr dál. Z takového zoufalého emocionálního výbuchu a z tak malé – pokud vůbec nějaké – lásky k našemu Oponentovi vytryskne víra jen zřídkakdy. Ve skutečnosti se taková modlitba snadno může obrátit v náš prospěch. Zadusí ji věta: „Udělej, co chci, a já uvěřím, že existuješ. Možná“. Když nedostanou, co chtějí, a to rychle, jsou lepšími ateisty než předtím. Zřejmě si pak myslí, že tam náš Protivník buď není, anebo že nestojí za to s ním mluvit, když se nechová jako poslušný Santa Klaus. To, že se tvůj klient o tom modlení nezmínil své ženě nebo kterémukoli ze svých přátel, je dobré znamení. Nesvědčí to ani tak o skrytosti jeho modlitby – nepříliš užitečné pro nás – jako o obavách, co by si druzí pomysleli.

Knihu vydalo Karmelitánské nakladatelství v roce 2007 a lze ji zakoupit na:
http://www.ikarmel.cz/kniha/e-maily-z-pekla_101226.html
Zobrazeno 3705×

Komentáře

Vendy1

Ahoj,<br />
tuto knížku mám doma a je opravdu super. Marně se snažím někde získat Rady zkušeného ďábla.

xpatty

Ahoj, tato kniha mi přišla velmi reálná v životě každého z nás.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio