Svatost je pro každého – Elias Vella

6. 9. 2007 19:00
Když jsem před časem přemýšlel, zdali zakoupit novou knihu Svatost je pro každého, tak jsem byl přesvědčen, že „mě již nemá čím překvapit“. Od Eliase Velly jsem četl více knih, zúčastnil se exercicií, slyšel a četl mnoho přenášek a měl možnost si s ním i osobně popovídat. Prolétl jsem tedy obsah a nabyl přesvědčení, že jde pouze o osekanou verzi jiných knih. Během jedné akci tuto knihu doporučovala Katka Lachmanová s tím, že je jiná než ony předešlé. Opět mi to tedy začalo vrtat hlavou a nakonec jsem neodolal a zakoupil ji :). S postojem „tak se tedy ukaž, Vello“ jsem se dal do čtení.

No, co říct? Překvapil mě :). Mám rád (minimálně zpětně) takové ty chvíle, kdy se člověku rozjasní a řekne si: „Do prčic, všechno špatně!“ Respektive ono „vše je jinak“. A přesně takové chvíle mě potkaly při čtení této knihy. Opět jsem si uvědomil mnoho důležitých věcí a opět mě to "šouplo" dál :).

Autor začíná celou knihou setkáním. Setkáním s Ježíšem. A to ve čtyřech rovinách – jako Uzdravovatelem, Mistrem, Přítelem a Pánem. Následně krátce naťukne téma lidského a výkupného utrpení, aby mohl věnovat více prostoru tématu hříchu, vnitřního zranění (hněv, zloba, strach, úzkost, atd.) a kořenům těchto zranění. Poté nabízí cesty k vnitřnímu uzdravení skrze odpuštění, lásku a Kristoterapii. Závěrem poukáže na působení Nepřítele a duchovní boj, aby mohl vše zakončit tématem názvu knihy: „Povoláním ke svatosti“. Velice dobrý je u této knihy (stejně tak jako u mnoha dalších tohoto autora) způsob psaní. Nejde jen o výčet informací či popis zkušeností, ale především o modlitbu, kterou je každá kapitola zakončena (popřípadě uvedena). Otec Elias nám nabízí setkání se s Ježíšem skrze Ducha svatého a je na nás, zdali tuto pozvánku přijmeme…

Ukázky z knihy:

Jedna matka má velice živou, neklidnou dcerku, která stále někde pobíhá. Matka na ni volá, ale dcerka ji neposlouchá. Nakonec přece jen upadne, odře si koleno, a pak okamžitě běží k mamince a schová se do její náruče. To je situace, kdy můžeme říct spolu se svatým Augustinem: „O felix culpa – šťastná via!“ Nemáme radost z toho, že holčička upadla, ale je to v té chvíli jediná možnost, jak se vrátí do matčiny náruče. Takovou roli pro nás často hraje hřích. Jistěže máme dělat vše, co je v našich silách, abych se hříchu vyhnuli  Ale když už jednou upadneme, nechme Boha, aby náš hřích proměnil v dobro…(str. 44)

 …Pokud odevzdáme např. svou závist Pánu, on ji promění v charisma, ve schopnost rozlišovat. Protože závidíme-li, jsme posedlí sledováním druhých, tím, co mají, kdežto nám to schází. A tak právě závist, upřené sledování života ostatních, vnímání rozdílů, Pán může proměnit v charisma rozlišování…Nebo umíněnost, tvrdohlavost může Pán proměnit v důslednost. Pán umí vytěžit něco pozitivního z čehokoli. Přijímá nás se všemi našimi povahovými rysy, s našimi slabostmi, a vytváří z nás mistrovská díla... (str. 87)

 …Když evangelista Lukáš mluví o Ježíšovi – poté, co nám ho představil dospívajícího v chrámě, poté, co se Ježíš vrátí do domu svých rodičů -, říká, že Ježíš nadále rostl: rostl jeho věk, moudrost a milost. Ale co to znamená, že rostla Ježíšova milost? Dokážeme pochopit, že Ježíš rostl věkem, byl to člověk; i to, že rostl moudrostí, protože získával stále nové zkušenosti – žil život každého člověka. Ale co znamená, že rostla jeho milost? Měl nové zkušenosti života s Otcem, protože kdo miluje, má stále nové zážitky, zkušenosti s tím, koho miluje. Láska není povahou statická; láska se vyvíjí, proměňuje, je dynamická… (str. 151)

P. Elias Vella se narodil roku 1941 v St. Paul’s Bay na Maltě. Je členem Řád minoritů (OFMConv). V roce 1965 absolvoval studium teologie a katechetiky na Lateránské univerzitě v Římě. V letech 1974 až 1980 byl provinciálem minoritů na Maltě a následujících šest let vedl farnost v St. Paul’s Bay. Mezi roky 1986 až 1993 pracoval jako arcibiskupský delegát pro řeholní život na Maltě. Od roku 1993 působí na základě biskupského pověření jako diecézní exorcista a předseda diecézní komise, která se věnuje problematice okultismu a satanismu. Mnoho let se také podílel na formaci bohoslovců, pro něž vedl exercicie. V současné době vede doma i v zahraničí duchovní cvičení a semináře. Poměrně časo navštěvuje i Česko a Slovensko. (info z knihy)

Knihu si můžete zakoupit zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Svatost-je-pro-kazdeho_101042.html
Zobrazeno 3634×

Komentáře

Lee

Tak tuhle knížku jsem dostala od své biřmovací kmotry...je moc hezká!

Inigo

Kniha je vynikající. Nabízí skvělým způsobem pohled na hřích, zranění a uzdravující moc lásky, kristoterapii a názorné příklady se nevyhýbají realitě církve. Je tam jeden hodně užitečný pohled na příčiny některých agresivních projevů ve vztacích v církvi v Čechách.

Milio

Zdravíčko, tady byla ukázaná jen malá část z té knihy, která musí být skvělá. Ovšem memnšina nechá Boha přistoupit ke svým hříchům, které promění v dobro.
A také začínám poznávat situaci v církvi tady u nás v Čechách, tak si myslim že za nahlédnutí do této knihy to stojí, ať je člověk chytřejší :-)

StandaPioToman

Úžasná kniha, všem doporučuji. Přečetl jsem za dva dny.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio